vrijdag 10 juli 2015

Zomers Haken Deel 3: Madeliefjeskrans

Deel 3 van Zomers haken. 


De zomervakantie van onze kinderen is alweer een week oud.


Vroeger (ieuw wat klinkt dat oud), maakte ik wel eens madeliefjeskransen.
Weet je het nog? Met je nagel een gaatje in het steeltje prikken, daar een volgend steeltje doorheen wurmen en daar weer een gaatje inprikken. Net zo lang tot je een slinger van madeliefjes had die om je hoofd kon.


Het leek me leuk om eens zo'n krans te maken met gehaakte madeliefjes. Deze verleppen niet en je kan de kleuren en grootte van de bloemetjes naar je eigen wensen aanpassen.

De beschrijving van de krans: (dit  zijn de bloemetjes van de 1e foto, de beschrijving van de iets kleinere bloemetjes op de 2e foto zie je onderaan in dit bericht)

gehaakt met restjes catania en haaknaald 2,5

De bloemetjes bestaan uit 2 toeren; toer 1 is het hartje, toer 2 zijn de bloemblaadjes.

1> Haak een magische cirkel met daarin 3L en 11s. Sluit met een halve vaste in de 3e losse. Knip en hecht de draad af.

2> Hecht een nieuwe kleur aan, haak *10L, hv in dezelfd st, 10L, hv in de volgende st.* Herhaal *-* tot je rond bent eindig met een hv in de eerste st.

Haak nog een bloemetje, maar haak nu toer 2 tot je bij het laatste bloemblaadje bent. Haak van dit bloemblaadje 5 l. Nu gaan we de bloemetjes aan elkaar haken:
Leg bloemetje 2 even aan de kant. Steek je haaknaald van voor naar achter door een bloemblaadje van bloemetje 1 (zie foto):

Pak nu bloemetje 2 en steek je haaknaald weer door de lus. (zie foto):


Trek de lus door het bloemblaadje: 

En haak weer 5 lossen:


Haak nu een halve vaste in het hart, en maak het bloemetje af. 
Doe dit met zoveel bloemetjes als je wil.
In deze beschrijving heb ik voor 3 bloemetjes gekozen.

Je maakt de krans nu af door aan beide kanten 3 koorden van lossen te haken. Dit doe je aan beide kanten in het bloemblaadje dat ongeveer tegenover het bloemblaadje ligt dat je aan de vorige bloem bevestigd hebt.

Hoe lang de lossenkoorden worden dat is aan jezelf, hoeveel bloemetjes gebruik je? Hoe groot is het hoofd waar ze omheen moeten, doe dit op je eigen gevoel. In dit geval heb ik er 60 gehaakt, Dat was voor mijn hoofd voldoende, maar voor het hoofd van mijn dochter teveel.
De lossenkettingen vlecht je. Je hebt nu dus 3 bloemen met aan elke kant een vlecht van lossenkettingen.
Deze bevestig je aan elkaar, dat kan dmv knopen, ik heb het met kleine steekjes genaaid. Het komt onder het haar dus dat zie je niet terug ;-)
 En dan is 'ie klaar.

Je kan zoals ik zei de grootte van de bloemetjes aanpassen: Haak het hartje van de bloemetjes met halve stokjes in plaats van stokjes. (2 beginlossen ipv 3)
En de grootte van de bloemblaadjes pas je makkelijk aan door meer of minder lossen te gebruiken. De foto hieronder is met bloemblaadjes van 6 lossen gemaakt.  Bij het aan elkaar haken van de bloemetjes haak je dan eerst 3 lossen, fotobeschrijving, en dan nog 3 lossen.


Je kunt deze bloemetjes los natuurlijk ook heel leuk verwerken, plak ze bijvoorbeeld op een haarknipje of bevestig ze aan een haarelastiek.
Ik ben heel benieuwd naar wat jullie hiervan vinden.
Zou je een reactie en evt een link naar wat je gemaakt hebt  hieronder willen plaatsen?

Dit patroon is door Bonjoli gemaakt en ontworpen.
Gebruik het maar verkoop het patroon niet door. En als je een foto van jouw werk met dit patroon publiceert, graag naamsvermelding van de maker van het patroon erbij.

4 opmerkingen:

 1. Ja zeker weet ik dat nog! Ik heb heel wat kransen gemaakt. Ik maakte het gaatje vaak net onder het bloemetje, dat gaf een dichte krans. Maar het duurde wel héél lang voor 'ie om je hoofd kon. :-) Leuk als vakantie-project, ik ga 'm zeker proberen!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo deed ik het ook Marijke. Idd, het duurde heel lang, maar werd wel mooi. Ik ben benieuwd naar jouw kransen.

   Verwijderen