donderdag 26 januari 2012

Zelfgebakken brood

Vlak voor de kerst vakantie ben ik er mee begonnen. Zelf brood bakken.
het meel haal ik bij een winkeltje van de zuivelhoeve.
Het brood bak ik gewoon in de oven, dus ik kneed het en laat het rijzen.
Op zich is het niet heel veel werk. Je moet er even rekening mee houden, maar op zich is het echte werk met een half uurtje wel gedaan, denk ik.Hier is het recept
500 gram meel (ik gebruik tarwe volkoren)
300 ml water
2 tl zout
1 el olie
3 tl gist (instantgist, haal ik ook bij dat winkeltje)
(Meestal maak ik 2 broden tegelijk, dan alles verdubbelen (zout kan ook wel minder, maar wij vinden het zo het lekkerst)

Dit kneed je allemaal door elkaar, dan zet je het 10 minuten weg (in de beslagkom met een theedoek erover) om te rijzen. Na die tien minuten pak je het  en kneed je het weer. Je vormt er dan het brood van. Dit leg je op een bakpapier op een bakplaat, theedoek erover heen. 50 minuten laten rijzen. En dan 40 minuten in de oven op 200 graden. Je kan het ook in een broodbakblik doen, maar die heb ik niet.

Wij vinden dit veel lekkerder dan het (goedkope)brood uit de supermarkt. Het vult ook veel meer. En het is gewoon superleuk om te doen.
Je kan ook meel bij de welkoop halen. Even goed kijken dan want je hebt daar zakken meel met gist er al door en zonder gist) En mijn ervaring met dat meel is dat je er minder water in moet doen, anders wordt het deeg heel plakkerig en krijg je je handen bijna niet meer schoon ;-)
Het resultaat zie je hierboven.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

opruimen.

Haha wat een rare foto. Dit zijn 2 zijwieltjes voor een 12 inch fietsje. Wij gebruiken ze niet meer. Ze staan op  marktplaats Een goed...

Labels