Het lijntje van de koe naar mijn keukentafel is wel veel korter dan wanneer je het in de winkel koopt. En we verbruiken minder verpakkingen. Wij vinden het ook lekkerder, waar we door yoghurt uit een pak nog wel eens een schepje suiker lekker vinden, is dat bij zelfgemaakte yoghurt echt niet nodig. Deze is namelijk veel milder. Win win win. (ik denk wel dat onze zelfgemaakte yoghurt met rauwe koemelk vetter is dan volle yoghurt uit het pak maar, oh die smaak... )
Wij halen (een deel van) onze melk van de boerderij. Nog niet alle melk omdat niet alle kinderen daar van houden. Maar toch haal ik wekelijks wel een paar liter. Hier maken we dus ook yoghurt van. Heerlijk. En zo simpel!
Hoe maak je yoghurt?
Je hebt nodig:
1 liter melk
1 liter melk
1-2 eetlepels yoghurt Je kunt een beetje yoghurt uit pak gebruiken en je zelfgemaakte yoghurt kun je ook 2 of 3 keer weer gebruiken. voordat de yoghurt bacteriën uitgewerkt zijn.
Een pan
Een kookthermometer
(glazen) potten om je yoghurt in te bewaren. Je kunt weckpotjes kopen bij dille en kamille, vorig jaar haalde ik wat glazen potten met schroefdeksel bij de marskramer. De action heeft ook wel eens wat. De grote pot op de achtergrond is gewoon een (goed schoongemaakte) mayonaisepot ;-)
Een paar oude kranten en iets om het in warm te houden.
(glazen) potten om je yoghurt in te bewaren. Je kunt weckpotjes kopen bij dille en kamille, vorig jaar haalde ik wat glazen potten met schroefdeksel bij de marskramer. De action heeft ook wel eens wat. De grote pot op de achtergrond is gewoon een (goed schoongemaakte) mayonaisepot ;-)
Een paar oude kranten en iets om het in warm te houden.
Breng de rauwe melk tot tegen de kook aan en laat het daarna afkoelen tot 42 graden. Meng er nu de 2 eetlepels yoghurt door. Even goed roeren.
Dit mengsel verdeel je over je potjes. Daarna de potjes in kranten pakken.
Dit mengsel verdeel je over je potjes. Daarna de potjes in kranten pakken.
en ik stop ze in een rieten mand met een wollen deken. Zo'n ouderwetse wollen deken. Heb je niet zo'n wollen deken? Een dekbed in de mand werkt ook prima.
Deksel erop en daarna leg ik er een happy stone op die onze kinderen ooit gemaakt hebben. Dit doe ik om de kinderen te laten zien dat ze de deken in deze mand niet mogen gebruiken. We hebben namelijk zoals je ziet 2 van deze rieten manden in de kamer staan waar dekens in zitten.
De yoghurt moet nu ongeveer 8 uur hierin blijven staan. Daarna kan het in de koelkast. Mijn yoghurt ziet er zo uit als het klaar is:
Bij sommige mensen staat er nog een laagje 'water' op. Dat is bij mij echt minimaal. Maar het verschilt. Je kunt er voor kiezen om dit erdoor te roeren of af te gieten.
Een vriendin van mij gebruikt een thermotasje (ook wel koeltasje) met een handdoek erin. Bij haar staat er aan het eind van het proces meer 'water' op. Hoe dat kan weet ik niet want we gebruiken de melk uit dezelfde tank. Ook is haar yoghurt uiteindelijk iets dikker.
Misschien heeft dat toch met het fermenteerproces te maken. Dat gebeurt tijdens het warm bewaren van de yoghurt. De yoghurtculturen die in de lepels yoghurt zitten die je door de melk doet gaan dan groeien. Ook is haar yoghurt iets dikker. Ik ga binnenkort de mand waar ik de yoghurt in bewaar op de vloer met vloerverwarming zetten. Misschien maakt dit ook verschil.
Heb je niet zo'n rieten mand of thermotasje? Zelf een mooie hooimadam maken kan ook. In deze blog kun je lezen je dat doet. Lijkt mij nog wel een keer heel leuk om te doen, maar voorlopig werkt mij rieten mandje ook heel goed.;-)
Heb je niet zo'n rieten mand of thermotasje? Zelf een mooie hooimadam maken kan ook. In deze blog kun je lezen je dat doet. Lijkt mij nog wel een keer heel leuk om te doen, maar voorlopig werkt mij rieten mandje ook heel goed.;-)
Omdat ik niet voor elke keer yoghurt maken weer een nieuw pak yoghurt wil kopen heb ik in een aantal siliconen cupcakevormpjes 2 eetlepels yoghurt gedaan die ik ingevroren heb. Ik ben heel benieuwd of het net zo goed lukt om hier weer nieuwe yoghurt van te maken. Volgens diverse sites moet dit kunnen.
Hierover later meer.
Hierover later meer.
Wat leuk, jij bent ook weer aan het bloggen zie ik. Ik zal gauw weer eens bij gaan lezen. Het lijkt mij echt leuk om te proberen: zelf yoghurt maken. En een slimme tip, het invriezen. Ik ben benieuwd of dat ook net zo goed lukt. Ik ben de laatste tijd ook in de zelf-maak-modus: pizza's maken bijv, inclusief bodem. Zo lekker en zoveel gezonder! Ik zet zelf yoghurt maken op mijn lijstje.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marijke
Kan het zijn dat die vriendin een dikkere yoghurt als starter gebruikt?
BeantwoordenVerwijderen