Gisteren kreeg ik even weer een lesje waarderen.
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wanneer ik naar de supermarkt ga belandt ons eten gedachteloos in de kar én op mijn bord:
Als voorbeeld een zak boerenkool.
Aardappels schillen, zak boeren in een pan leegschudden. Koken, stampen en klaar. Maar als je de boerenkool uit de tuin eet komt er iets meer bij kijken.
Trouwe lezers weten dat wij een klein stukje moestuin hebben. Niet genoeg voor volledig zelfvoorzienend, maar we kunnen er af en toe lekker uit eten 😊.
Aan het eind van de zomer kocht ik een aantal boerenkoolplantjes. Goed afgedekt met wat gaas zodat er geen rupsen van koolwitjes op zouden komen. Boerenkool kan de hele winter overblijven en groeit ook door. Als je de onderste bladeren oogst groeit het aan de bovenkant nog wel door.
Gisteren heb ik de laatste boerenkool geoogst.
Dat moest allemaal gewassen worden. Dan waardeer je je eten echt weer anders. Wat een klus maar ook wel leuk om te doen. Eigenlijk best wel rustgevend of zo. Uiteindelijk heb ik 1,5 kg kunnen oogsten wassen en invriezen. En dat maakt me dankbaar!
De eerste zaadjes voor het moestuinseizoen zijn alweer gezaaid; basilicum en paprika. En nu hopen dat de tuin binnenkort iets minder moeras is, zodat we daar ook echt weer in aan het werk kunnen.
Tip: een heel fijn boek om tijdens het moestuinseizoen te hebben is deze:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten