Spruitjes.
Veel kinderen (en mensen) lusten ze niet. Anderen vinden ze heerlijk. Zo gaat dat ook bij ons in het gezin. Onze ene dochter vind ze heerlijk, maar de rest van het gezin was minder enthousiast. En dat heb je dan in vormen van 'Oh nee, daar heb ik echt geen zin in', tot 'Dat ga ik echt niet eten'
Zelf vond ik het ook niet zo lekker, maar ja, dochterlief vind het lekker, ze zijn heel gezond én niet duur in het winterseizoen.
tips voor de bereiding.
Daarom heb ik verder gekeken hoe ik spruitjes wel lekker kon laten zijn.
- niet te lang koken. Ongeveer 10 minuten is lang genoeg. Kook je ze te lang, worden ze bitter
- niet te lang koken. Ongeveer 10 minuten is lang genoeg. Kook je ze te lang, worden ze bitter
- als je het kontje eraf snijdt even een kruisje onder in zetten met je schilmesje.(Dit is om de kooktijd te verkorten)
-spruitjes doormidden snijden. Dan nemen ze meer de smaak aan van datgene waar ze mee gekookt worden.
-kook de spruitjes met een schepje suiker. (Dit doe ik altijd bij spruitjes)Onze spruitjesschotel met saté
Gister maakte ik roerbakschotel spruitjes met saté. De pan was leeg, en we hadden nog wel meer kunnen eten. Onze jongste twee kinderen (9 en 6)hielpen met het klaarmaken. Dat was op zich al een feestje.Wat heb je nodig? (ik zet geen hoeveelheden neer omdat dat voor iedereen anders is, maak zoveel klaar als je normaal ook zou doen.
Spruitjes
Aardappels
scheutje ketjap
schepje suiker
spekblokjes
Schil de aardappels en snijdt ze in kleine vierkantjes. (zelf sneed ik de aardappels in schijfjes, de kinderen sneden daar dan blokjes van. De scherpte van het mes pas ik aan op de leeftijd ;-) )
Spoel de aardappelblokjes even om en breng ze aan de kook. Heel even door laten koken. Dan afgieten.
Bak ondertussen de spekblokjes lekker knapperig en doe de aardappels hierbij als ze gekookt hebben.
Maak de spruitjes klaar. Dit kan weer heel goed met de kinderen. Het kontje eraf snijden, de losse blaadjes verwijderen en doormidden snijden.
Was de spruitjes en breng ze met een scheutje ketjap en schepje suiker aan de kook. Laat de spruitjes niet langer dan 4 minuten koken. Giet ze af en doe ze bij de aardappelblokjes en spekjes.
Nog even lekker roerbakken.
Wij vinden het heel lekker om hier (zelfgemaakte) satésaus bij te doen.
Je zou nog een uitje of champignons kunnen snipperen en toevoegen (met de spekjes meebakken) Maar dat vinden ze bij mij thuis nog niet lekker (helaas ;-) )
De pan kwam leeg. We hebben gesmuld met elkaar.
De kinderen helpen mee
Onze oudste 2 kinderen (12 en 10) kunnen zelfstandig een volledige maaltijd koken. Dit varieert van een stapel pannenkoeken bakken tot een ovenschotel of nasi of bami. Als ik dit vertel kijken mensen me wel eens verwonderd aan. Maar onze kinderen vinden het leuk om te koken en ik stimuleer het ook door ze te laten helpen. Ze mogen allemaal namelijk in elk geval 1 dag in de week helpen met het klaarmaken van de maaltijd. Dat doen ze op hun eigen niveau. Het is echt leuk als je dat invoert. Misschien kun je zelf veel sneller de aardappels in blokjes snijden dan je dochter van zes, maar je hebt ook leuke gesprekjes onderling en het is heel ontspannen. Als je zo aan tafel zit aardappels te snijden of spruitjes klaar te maken, heb je direct een mooi ouder kind moment. Ik vind dat erg waardevol en ervaar dat de kinderen het ook fijn vinden. Het is dus niet zo dat het moet, ze vragen er zelf om, en zo leren ze een heleboel. Ze zijn ook trots op de maaltijd die dan op tafel staat.Zo kan het dus dat onze oudste 2 zelfstandig een maaltijd kunnen klaarmaken, en het leuk vinden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten